Over ons

Het begin

Lang geleden is de interesse voor koffie begonnen, wellicht door het veel drinken van, tja, eigenlijk koffie troep in de kantoren waar ik kwam als consultant. In 2015 een eerste koffie intro cursus gevolgd bij Ellen van Cuperus en later volgde de barista opleidingen in 2016/17. Sindsdien is het steeds verder geëvolueerd en had ik de smaak te pakken. 

Op één van deze cursussen kwam ik Rob tegen. Hij was net Amici Coffee & Books aan’t opstarten in de Kammenstraat in Antwerpen. Klikte meteen en ik kon in het weekend als barista hen helpen en verder leren en oefenen in de koffiewereld. De opbrengsten ervan gingen naar de grootkeuken voor de daklozen in Antwerpen. Het was een win/win/win situatie. 

Logo SCA membership

Op de markt

Fast Forward naar 2018 en ondertussen verhuisd naar Lier. Om nog verder te oefenen opende ik de deuren van m’n huis voor gratis koffie. Er waren dagen er heel wat mensen binnenwandelde en erop stonden voor een cent te doneren die uiteindelijk in de spaarpot van de kinderen belande.

In October 2021 zette ik de stap om zelf een koffie verhaal op te zetten. Ik startte met een gammele tafel (waar een keer de molen naar beneden donderde, was pijnlijk om te zien). Er waren dagen bij dat ik amper 10 koffies verkocht maar stilaan begonnen de regular klanten te komen.

Een jaar later was het kraam mooi uitgedost, met kussens en zitplaatsen, parasol. Meer kon ik niet in de auto laden ;).

Van de markt naar de zaak

In 2022 werd de markt geruild voor een vaste locatie in de Berlarij 9. Hier kan je de koffiezaak nog steeds vinden.

Het start signaal was de autoloze zondag in september 2022. Elke week veranderde er wel iets en gebruikte we steeds meer ruimte. Een groot deel van de ruimte was nog voor privé gebruik omdat we er ook nog woonde.

In de zomer van 2022 kwam Solenn aan boord en in december kon je Paulien regelmatig in de zaak zien rondlopen.

C&C bonen

Sinds 2021 werken we samen met een brander voor onze eigen C&C bonen. Deze specialty coffee komt van verschillende landen zoals Brazilië, Costa Rica en Colombia. Via ‘direct trade’ ofwel een korte, eerlijke keten – waar de boer deftig betaald wordt voor z’n werk en bonen – komt het in de haven van Antwerpen waar het gebrand wordt en z’n laatste km aflegt naar Lier.