High tech, artisanale koffie

Posted on

by

De kans dat je gehoord hebt van een decent espresso machine is vrij klein. Zelf kwam ik ze enkele jaren geleden tegen op home-barista.com, zeg maar de koffie-nerd place to be. Ik Had net m’n Ascaso Barista Pro aan Chez Lucien in Lier overgedragen.

De decent espresso machine met de tablet en de Dix skin

Decent espresso DE1 XXL 1.44

Een decent espresso ziet er eerder uit langs de buitenkant als een huis-tuin-keuken toestel, of sommige vinden het de vorm van een vaste computer. Het is in ieder geval een pak compacter als vele commerciële machines.

Ondanks z’n kleiner formaat is er geen enkel ander toestel zoals dit. Wat ik er vooral goed aan vind is:

  • je kan zelf oneindig veel recepten maken via een ingebouwde programmeer omgeving. Top barista’s en mensen met heel veel kennis over koffie maken recepten. Deze kunnen we downloaden en gebruiken of verfijnen.
  • Elke shot en de bijhorende grafiek wordt geüpload naar de cloud. Deze kan je dan met anderen uit de community bespreken en er zo uit leren.
  • Een volle zaak, het weer, de temperatuur, … allemaal factoren die de koffie beïnvloeden. Elke shot geeft me direct info hoe ik de de volgende shot kan bijstellen.

Benieuwd hoe de decent er van binnen uitziet? Bekijk deze video van John, de founder: Decent Inside: how our espresso machine works – YouTube

Mahlkoenig 65e GBW

Een ander onmisbaar stuk in de zaak is de main grinder. De Mahlkoeking is de nieuwste aanwinst hier en een zaligheid om op te werken.

Met de portfilter detectie en de grind by weight functie is het een echte game changer in de workflow. In no time (minder dan 10s) wordt de koffie gemalen en in tegenstelling tot m’n oude molen is er hier geen WDT – Weiss Distribution Techniques – nodig.

De molen is relatief eenvoudig te onderhouden. Het enige wat ik nog mis is een gewicht van exact 1 kg om de interne weegschaal te kalibreren.

Samen met de Eureka drogheria 85 en de Pro Barista DF65 zijn we hier helemaal gesetteld. De Eureka – aka ‘the beast’ is de shopgrinder wat wil zeggen dat je er heel eenvoudig grotere volumes koffie mee kan malen zoals zakjes van 250 en 500 gr.

De Pro Barista DF65 is de single dose grinder wat in essentie wil zeggen dat je telkens een andere koffie kunt malen zonder dat er nog restanten van de vorige maling in het machine achterblijven. Ideaal voor te wisselen tussen de grote hoeveelheid bonen die hier in huis zijn.

De Mahlkonig 65e GBW molen met een portafilter met gemalen koffie

Heel blij met m’n decent espresso machine hier. Hier is een video van één van m’n eerste shots.