coffee plant (AI generated)

Wat is Specialty Coffee

Posted on

by

Op het veld

Industriële koffie wordt machinaal geoogst door aan de struiken te schudden. De machines maken geen onderscheid tussen rijpe, onrijpe en overrijpe bessen en dit moet de brander achteraf corrigeren door de defecten eruit te (ver)branden.

Specialty coffee komt typisch van één boer en/of één origine (veld). De bessen worden met de hand geplukt en defecten worden eruit gehaald. Dit is uiteraard intensiever, en kostelijker, hier zit al één van de grote prijsverschillen. 

Onderweg

​Traditioneel wordt koffie in’t groot aangekocht aan een prijs gebaseerd op de beurs. Boeren weten daardoor niet wat ze gaan krijgen tot op het moment van de verkoop. Via een hele ketting van opkopers komen de verschillende en gigantische hoeveelheden koffiebonen terecht bij de industriële branders.

Bij specialty coffee gaat de (micro) brander rechtstreeks met de boer onderhandelen, een eerlijke prijs wordt vastgelegd en rechtstreeks betaald. De logistieke keten wordt zo klein mogelijk gehouden.   

Bij de brander

Het overgrote deel van de koffie wordt ‘dark roast’ gebrand. Zo is de industriële brander zeker dat de defecten de smaak niet kunnen beïnvloeden. Zowel de slechte maar ook de goede smaken verdwijnen in dit proces. Het resultaat is de bekende bittere koffie smaak. 

Micro roasters branden ‘light’ of ‘medium roast’. Hierdoor komt er zoveel meer van de smaak naar boven, je proeft de verschillen in bes soorten, de gebieden, de verwerking van de bes, de branding.  

In de koffiezaak

​Vele brasserieën zetten koffie door een druk op de knop van een dikwijls slecht onderhouden machine. Goedkope bonen zorgen voor maximale winst. 

Op kantoor is het nog erger gesteld waar er triestige koffie uit de machines loopt, gemaakt van koffiesiropen waar enkel de dienst aankoop fier over is.

Een goede kop koffie vereist aandacht, liefde en continue aandacht om goed te zetten. Doorheen de dag wordt de maling bijgestuurd en elke kop wordt gewogen. Elke koffie kent z’n eigen recept en zetwijze. 

Online definitie

Specialty koffie verwijst naar koffie van hoge kwaliteit die met uitzonderlijke zorg en expertise wordt geteeld, verwerkt en gebrouwen om de unieke smaken en eigenschappen van de koffiebonen tot hun recht te laten komen. Het wordt vaak geassocieerd met aandacht voor duurzaamheid, ethische inkoop en transparantie in de koffieketen.

De Specialty Coffee Association (SCA) definieert specialty koffie als koffie die is beoordeeld en gescoord door getrainde professionals (vaak “Q-graders” genoemd) met een score van 80 punten of hoger op een schaal van 100 punten. Dit beoordelingssysteem houdt rekening met verschillende aspecten van de koffie, waaronder smaak, aroma, zuurgraad, body en nasmaak.

Specialty koffie wordt doorgaans gemaakt van Arabica koffiebonen, die bekend staan om hun complexe smaken en lagere zuurgraad in vergelijking met Robusta bonen. De bonen worden meestal geteeld in specifieke regio’s over de hele wereld die gunstige klimaat- en bodemomstandigheden hebben voor de teelt van koffie, en ze worden vaak rechtstreeks betrokken van boeren of coöperaties die milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde praktijken volgen.

De verwerking van specialty koffiebonen wordt ook zorgvuldig beheerd om ervoor te zorgen dat de bonen met zorg worden behandeld en ondergaan zorgvuldige was-, droog- en sorteermethoden om hun kwaliteit te behouden. Het branden van koffie is ook een cruciaal aspect van specialty koffie, waarbij branders hun expertise gebruiken om de optimale smaken van de bonen naar voren te brengen door middel van nauwkeurige brandprofielen.

Ten slotte omvat het brouwen van specialty koffie vaak gespecialiseerde zetmethoden, zoals filterkoffie, AeroPress of espresso, waarbij aandacht wordt besteed aan factoren zoals watertemperatuur, zettijd en koffie-water verhouding om de best mogelijke smaak te bereiken.

Samengevat vertegenwoordigt specialty koffie een hogere standaard van koffie die de nadruk legt op kwaliteit, duurzaamheid en vakmanschap in de gehele koffieketen, van boerderij tot kopje.

Chat GPT