girl brewing with v60 (AI generated)

V60 brewing guide

Posted on

by

De Hario V60 behoort tot de categorie van ‘slow coffee’. Het is een eenvoudig en leuk om te doen en bovendien een ideale manier om de smaken en aroma’s in de koffie te ontdekken. Ten opzichte van een espresso is dit veel lichter om te drinken.

Een pour over kan je gemakkelijk drinken zonder dat het al de aandacht opeist zoals een slok espresso.

Erik L.

Wat heb je nodig?

  • Een V60 filter houder aka ‘dripper’
  • Een koffiekan waar je de koffie in laat lopen
  • Ketel voor warm water
  • Filter
  • Koffie
  • Een weegschaal
  • Een timer

Stappen

  1. Neem een V60 filter en plooi de rand om en doe deze in de dripper.
  2. Maak de filter nat om zo minder papiersmaak in de kop te hebben en de dripper voor te verwarmen. Doe het doorgelopen water weg
  3. Maal 18 gr bonen en zet je molen op een medium-grove filter instelling (vergelijkbaar met korrels zout)
  4. Doe de gemalen koffie in het midden van de filter en maak een klein kuiltje
  5. Start de timer en giet +- 40 gram warm water (92-94 °C) lichtjes over de koffie in cirkelvormige bewegingen zodat de koffie net onderstaat. Start je beweging vanuit het midden naar buiten toe. Hierdoor start de ‘blooming’ fase waar de koffie verder kan ontgassen en uitzetten. De koffie maakt zich klaar voor het grotere werk zeg maar.
  6. Draai even met de filterhouder zodat de alle koffie overal even vochtig is.
  7. Op 0:30 giet je zachtjes (opnieuw cirkelvormig) bij tot 100gr
  8. Op 1:00 giet je bij opnieuw bij tot 200gr
  9. Op 1:30 giet je nog een laatste keer bij tot 300gr
  10. Giet de koffie in de tas en even lichtjes roeren
  11. Enjoy the coffee 😉

Als de koffie volledig doorgelopen is rond 4:00 min zit je goed. is het sneller doorgelopen, maal dan fijner. Duurt het veel langer dan 4 min, maal dan grover.

Brewing tools