Vergelijking tussen koude en gestoomde melk voor latté's

Iced coffee met koude of gestoomde melk?

Posted on

by

We vroegen ons af, of je een iced latté of iced cappuccino nu best met koude of opgestoomde m*lk maakt.

Paulien maakte deze met koude melk, ikzelf eerder met gestoomde melk. Iets wat ik vroeger geleerd had toen ik als barista in Antwerpen werkte. Tijd om één en ander te testen.

PS: Vooraleer we verder gaan toch vermelden dat we enkel met plantaardige m*lk werken hier bij Castles & Coffee.

Test setup

  • In onze test maken we 2 iced cappuccino’s.
  • We starten met een single shot brazil per glas
  • Gevolgd door 2 ice cubes per glas
  • Cappuccino 1: afwerken met koude m*lk
  • Cappuccino 2: afwerken met gestoomde m*lk
2 shots koffie voor een iced latte

Looks

Cappuccino 1 (koude m*lk):

  • een eerder ‘marble’ effect van opzij
  • van bovenaf ziet het er wat eenvoudiger, flepser uit.

Cappuccino 2 (gestoomde m*lk)

  • van opzij een ‘schuim-kraag’
  • van bovenaf het gekende melkschuim laagje dat je ook op gewone cappuccino’s vindt.

Smaak

Cappuccino 1 (koude m*lk):

  • na 1 min: gebalanceerd, de koffiesmaak komt er goed door. Proeft als een koude drank
  • na 20 min.: smaak blijft gelijk en de ijsblokken zijn nog nagenoeg heel.
  • na 40 min.: smaak nog steeds hetzelfde en er zijn nog kleine ijsblokjes

Cappuccino 2 (gestoomde m*lk)

  • na 1 min: de gestoomde m*lk proeft zacht en romig, het geheel is een lauw drankje
  • na 20 min: de smaak is wat uit balans, de koffie ‘verzet’ zich wat tegen de m*lk die scherper proeft. het is nog steeds een lauw drankje. De ijsblokjes zijn meer dan de helft kleiner
  • na 40 min: je proeft duidelijk de verwatering door de volledig gesmolten ijsblokjes. Er is geen balans meer in dit drankje. Het is nu een drankje op kamertemperatuur.

Conclusie

Bij Castles & Coffee maken we voortaan onze iced drinks met koude plantaardige m*lk. We zijn ervan overtuigd dat dit het lekkerste is. Met dank aan Paulien om me een andere versie te tonen dan ik gewend was ;).

We hebben ook besloten om de prijs van het iced drankje hetzelfde te houden als de prijs van het niet iced drankje. Ofwel is het een ijsblokje (bij iced) ofwel is het stomen (bij niet iced), dat maakt voor ons geen verschil ;).

— Erik

Shake it ?

Een andere piste die we hebben uitgeprobeerd is shaken.

  • shot espresso, liefst wat afgekoeld
  • melk
  • ijsblokjes

en shaken maar.

Best wel goed, de smaken worden goed geblend en ziet er ook een lekker drankje uit. Vraag is alleen of we dit in de praktijk kunnen omzetten, stel, het is druk en er worden er ineens 5 besteld… dit moeten we nog even uitzoeken 😉

PS: scan of tap de QR, we hebben er een filmpje van gemaakt op onze instagram account.

QR code naar instagram filmpje waar we een iced latté aan't shaken zijn.