top of page
97E90854-7F08-419E-A281-84D28A7F57CD_1_201_a.heic

Hey, morgend...
een espresso-ke graag

Berlarij 9, 2500 Lier

Open van 9u tot 17 op 

elke zaterdag

elke 1e zondag v/d maand

Extra:  zondag 19/3, 25/6, vrijdag 24/11 en 10, 17, 24 dec

F2569FB4-2623-47B3-B0B5-28772AF1649A.jpeg

OVERC&C

Castles & Coffee is een koffiebar in Lier voor de echte koffieliefhebbers of koffie nerds... 100% focus op koffie. 

Je kan er gezellig een koffie drinken of meenemen voor onderweg. Daarnaast kan je alle koffies kopen al dan niet gemalen voor thuis of voor op d'n bureau. 

Elke paar weken is er een koffie brander in de spotlight. Zo kan je altijd wel iets nieuws ontdekken. 
 

Key words: #vegan, #plant based, #coffee nerd, #where coffee meets tech,

#duurzaam, #direct trade, #ethisch

Onze koffie komt van

imageedit_32_3799358177_edited_edited.pn
imageedit_28_4966840631_edited_edited.pn
imageedit_5_7985014635_edited.png
imageedit_21_8516372594_edited.png

Waarom
Castles & Coffee ?

Met Castles & Coffee wil ik bijdragen aan een betere koffie wereld, door zorgvuldig aan te kopen van micro roasters. Roasters waarin C&C gelooft, die ze vertrouwt. Deze branders kiezen zelf voor een duurzame, ecologische en ethische aanpak. Elk kopje, elk zakje koffie dat we kunnen overhandigen is een verbetering, vooral voor de boeren.

Zonder dat we het weten, uit gewoonte, drinken we vaak een zwart drankje, bitter, smaakloos. We hebben het zo geleerd van onze ouders en familie.  Met C&C wil ik jullie de andere kant van de koffie wereld laten zien en proeven. Er kan zoveel betere koffie gezet worden van dezelfde boon als we er meer aandacht en passie aan schenken.

IMG_1633.jpeg

Wat is specialty coffee voor C&C ?

Op het veld

 

Industriële koffie wordt machinaal geoogst door aan de struiken te schudden. De machines maken geen onderscheid tussen rijpe, onrijpe en overrijpe bessen en dit moet de brander achteraf corrigeren door de defecten eruit te (ver)branden.

Specialty coffee komt typisch van één boer en/of één origine (veld). De bessen worden met de hand geplukt en defecten worden eruit gehaald. Dit is uiteraard intensiever, en kostelijker, hier zit al één van de grote prijsverschillen

Onderweg

Traditioneel wordt koffie in't groot aangekocht aan een prijs gebaseerd op de beurs. Boeren weten daardoor niet wat ze gaan krijgen tot op het moment van de verkoop. Via een hele ketting van opkopers komen de verschillende en gigantische hoeveelheden koffiebonen terecht bij de industriële branders.

Bij specialty coffee gaat de (micro) brander rechtstreeks met de boer onderhandelen, een eerlijke prijs wordt vastgelegd en rechtstreeks betaald. De logistieke keten wordt zo klein mogelijk gehouden.   

Bij de brander

 

Het overgrote deel van de koffie wordt 'dark roast' gebrand. Zo is de industriële brander zeker dat de defecten de smaak niet kunnen beïnvloeden. Zowel de slechte maar ook de goede smaken verdwijnen in dit proces. Het resultaat is de bekende bittere koffie smaak. 

Micro roasters branden 'light' of 'medium roast'. Hierdoor komt er zoveel meer van de smaak naar boven, je proeft de verschillen in bes soorten, de gebieden, de verwerking van de bes, de branding.  

In de koffiezaak

Vele brasserieën zetten koffie door een druk op de knop van een dikwijls slecht onderhouden machine. Goedkope bonen zorgen voor maximale winst. 

Op kantoor is het nog erger gesteld waar er triestige koffie uit de machines loopt, gemaakt van koffiesiropen waar enkel de dienst aankoop fier over is.

Een goede kop koffie vereist aandacht, liefde en continue aandacht om goed te zetten. Doorheen de dag wordt de maling bijgestuurd en elke kop wordt gewogen. Elke koffie kent z'n eigen recept en zetwijze. 

GET IN TOUCH

We'd love to hear from you

+32 470 85 01 38

  • Instagram

Find us on Instagram

Find us on HappyCow

- Wat vind je van Castles & Coffee -

Benieuwd naar je feedback.

Goed is leuk en met slechte kunnen we verbeteren ;)

bottom of page